Een simpele watertest vertelt u of het water van uw vijver de juiste samenstelling heeft. De juiste samenstelling is essentieel om van uw vijver een succes te maken. Hiermee legt u de basis voor helder water met gezonde vissen.

Voor het testen van het vijverwater kunt u gebruik maken van de Quicktest-strips of Aquatest druppeltesten. Met de Quicktest strips heeft u snel en eenvoudig een goede indicatie van de pH, KH, GH, Nitriet en Nitraat waarde. Met de Aquatest druppeltesten kunt u een precieze meting doen van alle waterwaarden, inclusief Ammonia en Fosfaat.

Heeft u geen watertest gegevens?

Water met de juiste samenstelling is van essentieel belang, daarom adviseren wij u het vijverwater te testen en deze gegevens in de Vijvercheck in te voeren. Zonder testgegevens kunt u doorgaan naar de productkeuze algenbestrijding
Een onjuiste watersamenstelling kan de oorzaak zijn van algen problemen of visziekten!

Stap1

Heeft u een watertest gedaan? Voer dan hier de waterwaardes in

pH-waarde

De pH is een rekenkundige aanduiding voor de hoeveelheid zuur die in vijverwater zit. De pH kan een waarde hebben tussen de 0 en 14. Hoe lager de pH, des te zuurder het vijverwater. Grote schommelingen in de pH-waarde zijn schadelijk voor de vissen. Zeker bij de start van een filter kan dit desastreuze gevolgen hebben.

7.0

KH-waarde

Een juiste carbonaathardheid (KH) is een voorwaarde voor helder vijverwater, gezonde planten en vissen en een stabiele zuurgraad (pH). KH is een maat voor de totale hoeveelheid opgeloste carbonaten in uw vijver. Bij een te lage KH kan de pH-waarde snelle schommelingen vertonen, wat zeer schadelijk is voor het vijverleven.

6.0
°DH

GH-waarde

Een juiste totale hardheid (GH) is een voorwaarde voor helder water. GH is een maat voor de totale hoeveelheid opgeloste mineralen in uw vijver, die hoofdzakelijk bestaan uit calcium. Uw planten en vissen hebben deze mineralen nodig. Vooral bij de start van een filter kan een verkeerde waarde desastreuze gevolgen hebben.

10.0
°DH

NH3-waarde (Ammonia)

Ammonia (chemisch afgekort als NH3) is een afvalproduct van de vissen, dat ze uitscheiden via de kieuwen en hun urine. Ammonia is zeer giftig voor al het waterleven en dus is het zeer belangrijk dat het ammonia-gehalte in het water nul is. Bacteriën in het filter zetten ammonia via nitriet om tot het niet-giftige nitraat. Door het gebruik van de Colombo Bactuur-producten kan de werking van het filter worden gestart en ondersteund.

0.0
mg/l

NO2-waarde (Nitriet)

Nitriet (chemisch afgekort als NO2) wordt door de nitrificerende bacteriën in uw vijver geproduceerd uit ammoniak; ze zetten het zeer giftige nitriet om in het onschadelijke nitraat. Aangezien nitriet zeer giftig is voor al het waterleven, is het zeer belangrijk dat het nitrietgehalte in het water 0 is. Door het gebruik van de Colombo Bactuur-producten kan de werking van het filter worden gestimuleerd waardoor nitriet wordt afgebroken.

0.0
mg/l

NO3-waarde (Nitraat)

Nitraat (chemisch afgekort als NO3) is het uiteindelijke eindproduct van de afbraak van ammonia door de nitrificerende bacteriën in uw vijver. Nitraat is niet giftig voor vissen en vormt dus ook geen direct probleem voor de gezondheid. Indirect kan nitraat voor algenproblemen zorgen, aangezien nitraat één van de belangrijkste voedingsstoffen voor algen en planten is. Wij adviseren om het nitraatgehalte onder de 50 mg/l te houden.

0.0
mg/l

PO4-waarde (Fosfaat)

Fosfaat (chemisch afgekort als PO4) is één van de afvalproducten die overblijven nadat vissen hun voer hebben verteerd. Fosfaat is niet giftig voor vissen en vormt dus ook geen direct probleem voor de gezondheid. Indirect kan fosfaat wel voor algenproblemen zorgen, aangezien fosfaat samen met nitraat één van de belangrijkste voedingsstoffen voor algen en planten is. Wij adviseren om het fosfaat-gehalte onder de 1,0 mg/l te houden.

0.0
mg/l